P-e-n-g-g-u-b-a-l-B-l-o-g

My photo
Zagazig, Ash Sharqiyah, Egypt
Studied at zagazig faculty of medicine Born on March 30, 1990 n self-motivated ^^ ,confident and always smiling ...... p/s : Smile can heal the world to be better

Followers

Sebolehnya meninggalkan jejak anda pd S-h-o-u-t-B-o-x dan klik fb like below the the post thank u ^__^
Juga kepada pembaca sekalian , sila lengkapkan survey from nuffnang di sebelah kann

Buat duit lumayan tanpa modal di Facebook! Setiap klik dibayar RM0.20 hingga RM0.40! Daftar di sini [ChurpChurp]


Thursday, June 9, 2011

Allah Itu Maha Adil

Bila berbicara tentang  adil, pelbagai tanggapan mahupun persepsi manusia yang memahami perkataan adil secara menyeluruh mahupun tidak.

keadilan bukanlah sesuatu yang amat menjengkelkan dalam kehidupan kita, bahkan setiap hari kita melalui bicara keadilan samada secara telus mahupun tidak.

Mengikut kamus dewan yang muhd  hafal terbaca, adil mempunyai pelbagai kategori/klasifikasi.
Contohnya
adil: ~ dan menghukum orang-orang yg melanggar undang-undang; keadilan sifat (perbuatan, tindakan)
adil: ~ seseorang raja atau pemerintah; ia menuntut ~ ia menuntut penyelesaian
dll.

Tetapi di sini ingin muhd bicarakan tentang keadilan Allah atas segala-galanya. Tahukah anda bahawa setiap apa yang terjadi di dalam kehidupan kita mempunyai pelbagai hikmah yang tersendiri??

Ada seorang hamba Allah bertanya kepada Muhd.. Apakah itu ketentuan Allah ke atas kita di dalam setiap kehidupan??
hurm..sebenarnya soalan ini sememangnya agak payah untuk dijawab kerana muhd bukanlah sehebat sahabat-sahabat yang mengambil jurusan tentang islam, tetapi muhd cuba juga untuk menjawab persoalan yang telah ditimbulkan walaupun agak berat kerana dia sepatutnya bertanyakan soalan ini kepada mereka yang lebih arif dan hebat dalam berbicara dan mengeluarkan hujah-hujah yang lebih bernas.

Muhd pernah mendengar satu ceramah di masjid..hurm..ustaz apa erk?? ....x tak ingat..
Dia pernah berkata sekali tentang ketentuan Allah terhadap manusia..
Manusia ini mempunyai dua pilihan samada berdiri disebelah tembok yang betul-betul mahu runtuh ataupun berdiri berjauhan dengan tembok tersebut..

kalau ditanya soalan ini kepada anda semua yang amat bijak belaka., siapa yang akan mati dulu bila tembok itu runtuh?
Ya, semestinya mereka yang duduk disebelah tembok itu..iye tidak??
biarkan iman anda yang berbicara tentang persoalan ini.

haaa..disinilah yang di katakan sebagai takdir/destiny dalam kehidupan kita..
kita yang sebenarnya memilih cara hidup. sometimes, ada sesetengah manusia itu tidak faham tentang takdir . Mereka hanya mampu menuding jari kepada Allah.
Suka hati akulaa nak hidup macammana sekalipun ..da Allah tentukn aku jadi buruk..habis tu nak bwat camne lg..

Wahai saudara2..Allah itu Maha Adil. Dia tidak menzalimi kita . Dia juga memberi kita pilihan dalam kehidupan, kerana Allah telah menetapkan takdir di dalam kehidupan manusia bukannya satu..
Allah memberi kamu pilihan samada melakukan kebaikan mahupun keburukan..
You must choose the correct path.. jika baik, maka baiklah pengakhirannya dan begitulah juga sebaliknya.

Kadang-kadang ada juga manusia itu sendiri, dia sudah bersungguh-sungguh dalam peperiksaan final year.
tetapi result yang dia dapat sangat-sangat mendukacita dengan usahanya yang telah dilakukan.
bukannya atas pagar, malah kurang drpd itu..belas-belas sahaja..

mesti terasa macam Allah itu tidak adil. Mana tidaknya kita sudah berusaha bersungguh-sungguh dan kita yakin kita boleh mumtaz..tiba2 ...................................................
Sebenarnya Allah ada menyimpan sedikit kemanisan yang tidak terhingga untuk kita menanti di masa hadapan.
kalu anda diberi pilihan
A)Lulus dengan cemerlang-->riak-->syirik-->neraka
B)Gagal setelah berusaha--->redha-->syurga
mana satu yang anda mahu?? kalu boleh mesti semua  nak pilih A tapi.lebih .menjurus kearah kesyukuran-->syurga
Allah lebih mengetahui tentang diri saudara..Serahkan kepada Allah setelah kita berusaha..
Hikmah sentiasa menanti anda..percayalah  kepada ALLAH YANG MAHA ADIL












4 comments:

[muaz] said...

takdir ada yang boleh ubah dan tak boleh kan. contoh tak boleh ubah, mati. contoh yang boleh ubah plak, mati macam mana hahaha

muhammad mahadhir said...

mati salah satu contoh antra takdir yg tidak bole diubah... tp cara kematian itu(baik@buruk) bole diubah..sbb dier termasuk dlm af3alun nas..
kuasa yg ada d'tgn manusia..
s0o ape2 hal. serahkn je kat Allah setelah usaha ^__^

Muslihah Mohd Razali said...

nice. thanks 4 this post. made me thinking.

faezah roshidi said...

btol2

Popular Posts